Nejlepší volbou pro koupi koření jsou specializované obchody
Sůl a pepř
Nejznámější a nejzákladnější suroviny v kuchyni. Není snad jídlo a pokrm, kde by sůl nebyla. Její použití se ale rozhodně nemá přehánět, doporučené denní množství (na obalech výrobků pod zkratkou GDA v tabulce) totiž Mezinárodní zdravotnická organizace (WTO) stanovila na pět gramů soli. Pro pepř žádná doporučená hodnota ve výživových hodnotách není, přesto platí, že nic se nemá přehánět. Kvalita těchto dvou produktů od všech výrobců je srovnatelná, proto není nutné si zajít do speciálních obchodů.
Jednodruhové koření
Takovéto druhy jsou známé mnohem déle než směsi, na rozdíl od nich jich tolik nepřibývá. Dalo by se říci, že s lidskými potřebami, které se stále rozšiřují, tak také produkty na pultech obchodů se musí rozšiřovat. Několik desítek let se na pultech objevuje například skořice, paprika, hořčičné semínko a kmín, které mají stále své pevné místo v české kuchyni. Populárními se stává více barev pepřů, exotičtější – jako třeba kurkuma, která je přísada do indického kari nebo ty, bez nichž si naše babičky neumí představit zavařování a vaření omáček – nové koření, bobkový list a za zmínku stojí i jalovec. I pro tyto zmíněné druhy postačí nabídka supermarketů.
Směsi koření
Stále se rozšiřující sortiment se dotýká hodně právě směsí. Zákazníci mají rádi rychlost, dostupnost a nechtějí ztrácet čas mícháním desítek druhů koření dohromady, aby ho pak použili jen na jeden pokrm. Také nemusíme být experti na názvy, abychom poznali to nejvhodnější, protože jsou pojmenovány spíše podle pokrmu, na který se má používat. Přesto bychom měli brát zřetel na výběr, protože v těchto směsích se liší kvalita. Nejlepší volbou představují specializované obchody, na které ve městech narazíte – zboží je kvalitnější a čerstvější, sice si trošku připlatíte, ale pamatujte, že chuť pokrmů tvoří právě koření.
Bylinky
Největším rozdílem představují sušené a čerstvé bylinky. Sušením ztrácejí svoji vůni, účinnost a také lepší vzhled. Dejte na plátek čerstvý tymián nebo sušený z obchodu za pár korun a rozdíl je patrný na první pohled. Také měšťanské obyvatelstvo se naučilo pěstovat bylinky, jsou totiž nenáročné a snadno dostupné ve velkých obchodech za nízkou cenu. Při základní péči vám poskytnou lepší chuť vašemu jídlu po dlouhou dobu a vystačí jim místo na balkoně.